اکتشاف و ماشین آلات

"هپکو" باز هم روی دست دولت ماند!

"هپکو" باز هم روی دست دولت ماند!
پایگاه خبری معدن نیوز- فرآیند واگذاری هپکو به بخش خصوصی درحالی رسما وارد چهارمین سال خود شد که هنوز پرونده این واگذاری نیمه تمام بوده و مشخص نیست چه آینده‌ای در انتظار این شرکت است.
  بزرگنمايي:

به گزارش معدن نیوز، فرآیند واگذاری هپکو به بخش خصوصی درحالی رسما وارد چهارمین سال خود شد که هنوز پرونده این واگذاری نیمه تمام بوده و مشخص نیست چه آینده‌ای در انتظار این شرکت است. هرچند آخرین صحبت‌های مسئولان دولتی حاکی از آن بود که این شرکت در مرحله عرضه در فرابورس قرار دارد، اما این عرضه در سال 1398 عملیاتی نشد.

هپکو شامل شرکت‌های اصلی و فرعی، در سال 1385 به بخش خصوصی واگذار شد اما به دلایلی این واگذاری با چالش‌هایی همراه شد. در واقع هپکو اراک (شرکت تولید تجهیزات سنگین که اولین و بزرگترین کارخانه تولید ماشین‌آلات راه‌سازی، کشاورزی و معدنی در ایران و خاورمیانه است محسوب می‌شود) 10 سال قبل به صورت مزایده واگذار شد و خریدار آن شرکتی به نام واگن‌سازی کوثر بود. خریداری که طی دو - سه سال اول، تعهداتش را انجام داد و بعد از آن به دلایل مختلف برای انجام تعهداتش ناتوان ماند.

دومین واگذاری در سال 1395 به شرکت هیدرواطلس به قیمت 216 میلیارد تومان بود که خریدار جدید نیز در رفع موانع عمده شرکت ناکام ماند و در 12 دی‌ماه سال 1396 انصراف خود را از ادامه قرارداد اعلام و درخواست فسخ قرارداد را ارائه کرد.

در خلل همین واگذاری‌ها و از سال 1395، اعتراضات کارگری در مرکز شهر اراک آغاز شد و این اتفاقات در زمان واگذاری دوم به اوج خود رسید. در نهایت علی ربیعی- سخنگوی دولت - در نشستی خبری که در ابتدای مهرماه پارسال برگزار شد، اعلام کرد که "تولیدات هپکو کم شده، خریدار نیست و تکنولوژی‌اش باید نو شود. خصوصی‌سازی‌هایی که صورت گرفت ناسالم نبود اما افراد نتوانستند از عهده تعهداتشان برآیند. شاید صلاحیت فرد باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد. کارگران زیادی با من صحبت کردند، می‌خواهند امنیت شغلی شان حفظ شود و تولید بالا برود. کنسرسیومی بر اساس خواست آقای روحانی ایجاد شد، گل‌گهر در این کانون وجود دارد. این کنسرسیوم می تواند تولید را بالا ببرد و هم کارگران هپکو که دنبال آرامش هستند، به آرامش برسند".

در نهایت بعد از کش‌وقوس‌های فراوان در رابطه با خصوصی‌سازی هپکو و ایجاد مشکلات متعدد برای این شرکت، در نهایت 14 آبان ماه بیش از 12 میلیارد سهم این شرکت تولیدی به سازمان خصوصی‌سازی واگذار شد و در سامانه کدال به ثبت رسید. پس از آن و در اوایل آذرماه جزئیات واگذاری‌های پرحاشیه سازمان خصوصی‌سازی از جمله ایران ایرتور، هپکو، آلومینوم المهدی، پالایش نفت کرمانشاه و ... روی سایت این سازمان قرار گرفت.

پس از آن درحالی که بیش از یک ماه از واگذاری مجدد هپکو به سازمان خصوصی‌سازی گذشته بود، این سازمان اعلام کرد به استناد قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (44) قانون اساسی، مصوبه هیئت واگذاری و سایر قوانین و مقررات مربوطه، در نظر دارد 60.72 درصد سهام شرکت تولید تجهیزات سنگین - هپکو را با رعایت «دستورالعمل اجرایی روش انتخاب مشتریان راهبردی (استراتژیک) و احراز و پایش اهلیت مدیریتی در واگذاریها» به صورت نقد و اقساط در فرابورس عرضه کند.

این بلوک 60.72 درصدی به صورت 15 درصد نقد و بقیه اقساط شش ساله با فاصله هر قسط شش ماه و نیز به ارزش کل پایه 14 هزار و 865 میلیارد و 102 میلیون و 422 هزار و 528 ریال (1486 میلیارد و 510 میلیون تومان) روی میز فروش خواهد رفت. زمان عرضه بلوک 60.72 درصدی شرکت تولید تجهیزات سنگین - هپکو مطابق اطلاعیه فرابورس ایران اعلام خواهد شد.

اواسط بهمن 1398 رییس سازمان خصوصی‌سازی با تاکید بر این‌که در واگذاری هپکو چالش‌هایی ایجاد شده بود، اظهار کرد که "هپکو در نهایت به دولت بازگشت و در حال آماده‌سازی برنامه بازسازی ساختاری آن هستیم. هپکو در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار می‌گیرد و بخشی از مشکلات آن از جمله مشکلات بازنشسته‌ها را حل خواهیم کرد. بعد از این‌که هپکو بازسازی ساختاری شد واگذار می‌شود و حداقل دو سال زمان نیاز دارد."

چند روز بعد فرهاد دژپسند - وزیر امور اقتصاد و دارایی - نیز درمورد واگذاری هپکو گفت که این شرکت به دولت برنگشته است. برای دوره گذار چون خریدار تعهد خود را انجام نداده بود، لغو واگذاری صورت گرفته و الان در بورس در مرحله عرضه است.


   shortlink:  
شرکت فولاد مبارکه
شرکت فولاد هرمزگان
علی بابا
فولاد خوزستان
شرکت فولاد غدیر نی ریز
شرکت سنگ آهن مرکزی ایران
شرکت گهرزمین
فولاد سنگان
آلومینای ایران جاجرم
شرکت صبافولاد